Recensie: De Zwakste Schakel 2.0

Recensie: De Zwakste Schakel 2.0

Geschreven door Sebastiaan Boers

Maandagavond was het dan eindelijk zover. De Zwakste Schakel is na vijftien jaar terug op televisie. De keiharde quiz waarin negen kandidaten strijden om een geldbedrag maakt een comeback. Alleen werd Chazia Mourali wel ingeruild voor Bridget Maasland. Het was wel even wennen om Bridget te zien presenteren. Maar na een paar minuten vergeet je Chazia een beetje.

Eindelijk is er weer een quiz te zien op de late avond. Een keer geen talkshow of binnenlands nieuws, nee nu is het tijd voor een quiz voor het slapen gaan. Tussen half elf en half twaalf met een flinke dosis kennis naar bed. Dat is toch bijna een droom die uitkomt? Ik vind het heel erg fijn om het De Zwakste Schakel weer te zien.

Het logo, de geluidjes en de studio is allemaal gelijk gebleven. De negen kandidaten mogen zelfs nog schrijven met een stift! Ik was even bang dat alles digitaal gemaakt zou worden. Maar gelukkig is alles hetzelfde gebleven als vijftien jaar geleden. Een prima zet van RTL 4 om een oude quiz opnieuw uit te brengen. Voor de kijker van vijftien jaar geleden zal het een feest van herkenning zijn. Want wie keek er vroeger nu niet naar De Zwakste Schakel?

Wel zijn er een paar dingen anders dan vijftien jaar geleden. Zo keert Bridget de kandidaten niet de rug toe. Dat deed Chazia wel op een geheel eigen wijze. Ook zijn de legendarische woorden ‘tot ziens’ gewijzigd in ‘dag’. Dat vind ik toch wel heel erg jammer. De reden waarom Bridget hiervoor gekozen is, is mij bekend. Maar ik vind het toch nog steeds jammer.

Bridget is geknipt om De Zwakste Schakel te presenteren. Een prima zet van RTL om het door haar te laten presenteren. Eindelijk krijgt Bridget meer dan alleen een paar minuten in RTL Boulevard. Want Bridget verdient meer programma’s. De Zwakste Schakel is een mooi begin. Nu mag zij wel meer ingezet gaan worden voor andere programma’s.

De komende weken zit de kijker goed bij de late avond van RTL 4. Geen nieuwsprogramma, geen talkshow maar een keiharde kennisquiz. Niet eens met een knipoog, zoals De Slimste Mens, maar met een randje. Bridget gaat, op geheel eigen wijze, tegen de kandidaten in. Het is soms lachwekkend en heel erg vermakelijk. Eindelijk valt er weer iets te lachen op de late avond. Niet één, maar vijf avonden in de week! Dat mag, wat mij betreft, wel het hele jaar door. De talkshow mag wel weg blijven.

Tot de volgende keer bij een nieuwe recensie. Tot ziens! (Of toch dag?)

De Zwakste Schakel is iedere werkdag om 22.30 uur te zien bij RTL 4.

Foto: William Rutten