Ryanne van Dorst neemt Nederlandse identiteit onder de loep

Ryanne van Dorst neemt Nederlandse identiteit onder de loep

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Ryanne van Dorst gaat vanaf maandag 8 januari iedere maandagavond in het programma Holland! op zoek naar de Nederlandse identiteit. Ze trekt het land in en neemt op haar eigengereide, eerlijke en humoristische wijze de dingen die ons als landgenoten verdelen en verbinden onder de loep.

Ryanne, die eerder het programma Geslacht! voor BNNVARA maakte: 'Mensen hebben heel uiteenlopende meningen over Nederland en Nederlander zijn. Ook in Den Haag zijn ze er veel mee bezig. Ik wilde met dit programma graag zelf uitvinden hoe het er nu voor staat en zelf die zogenaamde 'Nederlandse identiteit' ontdekken.'

In zes thema-afleveringen gaat Ryanne dwars door Nederland en stelt ze politici, BN'ers en andere landgenoten hardop kritische vragen over de Nederlandse identiteit. Zo ondervraagt ze gasten van een seksclub over de seksuele moraal terwijl ze op dat moment bezig zijn met een gangbang, onderzoekt ze haar eigen nostalgische gevoelens wanneer ze meevaart met Sinterklaas in haar geboortedorp en bekijkt ze de Nederlandse vrijzinnigheid in het laatste krakersbolwerk van Nederland.

In een afsluitende studio-aflevering onderwerpt Ryanne een panel van bijzondere gasten aan de bevindingen van haar zoektocht en probeert ze vast te stellen hoe onze Nederlandse identiteit er op dit moment uitziet.

Holland! is vanaf 8 januari iedere maandagavond te zien om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Foto: Nancy Andeweg