Recensie: Nachtdieren

Recensie: Nachtdieren

Geschreven door Sebastiaan Boers

Dinsdagavond kwam BNNVARA ineens met een verrassend programma. Presentatrice Ryanne van Dorst die met haar auto het nachtleven induikt. Onder de naam ‘Nachtdieren’ gaat Ryanne op zoek naar mensen die in de nacht nog wakker zijn. Is dat nou wel leuke televisie? Nou ja, dat is het zeker. Sterker nog, Ryanne is geweldig in dit programma.

Het draait in Nachtdieren om gewone Nederlanders. Want waar zie je nog de gewone Nederlander? In programma’s als De Rijdende Rechter, maar dan nog probeert de presentatrice de aandacht op zichzelf te richten. Gelukkig lijkt Ryanne de camera’s soms niet eens op te merken. Zij is gewoon lekker zichzelf en dat is meer dan prima.

Het eerste waar ik aan dacht bij Nachtdieren was Nu we er toch zijn. Dat was een programma van Eddy Zoëy. Hij reisde met zijn cameraploeg door heel Nederland om de gastvrijheid van Nederland te onderzoeken. In feite doet Ryanne hetzelfde, maar dan op een geheel eigen manier. Zij test dan wel niet de gastvrijheid, maar zij stelt zichzelf wel heel gastvrij op.

Wat vooral fijn is, is dat Ryanne zegt wat ze denkt. Ook al is ze in een klooster bij Broeder Thomas. Het maakt haar weinig uit, zij wil gewoon een goed gesprek voeren met mensen die in de nacht leven. Nu zijn het best opvallend goede gesprekken die Ryanne voert met de mensen die in de nacht leven. Je zou denken dat er weinig mensen in de nacht leven. Maar dat blijkt toch even anders te zijn. Er zijn weldegelijk mensen wakker in de nacht. Dat blijkt wel uit dit programma.

Nachtdieren is een relatief klein programma maar met een groot bereik. Het is toegankelijk, het is bijzonder en het kijkt lekker weg. Als kijker zit je er meteen goed in. Het enige nadeel van Nachtdieren is de tijdsduur. Het programma is alweer voorbij voordat je er erg in hebt. Dat is toch wel een klein minpuntje voor BNNVARA. Wie weet is een speciale nachteditie een optie? Misschien kan BNNVARA deze uitzenden in de nacht? Wel zo toepasselijk, toch?

Het programma was vandaag voor de derde keer te zien. Maar sinds de tweede aflevering raakte ik bekend met Nachtdieren. Ik ben heel blij dat ik het tijdens het zappen heb ontdekt. Het is niet een programma waar je even voor gaat zitten, tenminste dat dacht ik. Nu blijkt dat Nachtdieren wél een programma is om even voor te gaan zitten.

De mensen die Nu we er toch zijn nog kennen, zullen ook wellicht een flashback gehad hebben. Dus wie weet kan Ryanne meer van dit soort programma’s voor BNNVARA gaan maken? Een mooie optie zou Nu we er toch zijn zelf kunnen zijn. Al weet ik niet of hier nog rechten op zitten of niet. Tot die tijd is Nachtdieren ook prima om te volgen.

Ook heeft het wel iets weg van Man bijt hond. Alleen daar zag je de presentator niet in beeld verschijnen. Ryanne is totaal niet cameraschuw, die wil juist heel graag in beeld komen. Gelukkig maakt ze daar ook geen geheim van. Het maakt haar misschien wel tot één meest bijzondere gezichten van BNNVARA.

Nachtdieren is een opvallend nieuw programma die iedereen zeker moet gaan kijken. Want je krijgt er zeker geen spijt van. Er zit werkelijk van alles in, maar humor staat toch wel bovenaan. De gesprekken tussen Ryanne en de gewone Nederlanders zijn, zoals juf Ank uit De Luizenmoeder zou zeggen, heel bijzonder. Dan is bijzonder in dit geval wel bijzonder positief bedoeld.

Meer Ryanne op televisie, ik ben voor.

Nachtdieren is iedere dinsdagavond om 21.40 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Foto: Ryanne van Dorst