NOS wil geen samenwerking met regio-omroepen bij nieuws

NOS wil geen samenwerking met regio-omroepen bij nieuws

Geschreven door Pieter Jongsma

De regionale omroepen moeten bezuinigen. Ze willen daarom bij de nieuwsvoorziening meer gaan samenwerken met de NOS, maar die omroep ziet dat niet zitten.

De regionale omroepen moeten 25 miljoen bezuinigen. Ze zouden efficiënter moeten gaan werken en meer integreren in de landelijke publieke omroep. Gerard Schuiteman, directeur van ROOS, de koepelorganisatie van regionale omroepen vreest echter dat de rekening alleen bij de regionale omroepen terecht komt.

Het dreigt een ordinaire budgetkorting te worden als die efficiencyslag alleen bij de regionale omroepen terechtkomt, zegt hij in BN/DeStem. Bij een integratie moet die slag aan twee kanten gemaakt worden. Dus ook de landelijke omroep moet meebetalen aan de 25 miljoen.

De Regionale omroepen willen daarom onder meer op het gebied van de nieuwsvoorziening gaan samenwerken met de NOS. Soms staan een NOS-verslaggever én een regionale verslaggever bij dezelfde gebeurtenis, zegt Schuiteman. Je kunt je afvragen of het nodig is om daar allebei naartoe te gaan. Dat beter organiseren, zou beide geld schelen.

De NOS wil echter niet samenwerken met de regionale omroepen als het om de nieuwsvoorziening gaat. Dat is nou precies wat ik níet wil, zegt directeur Jan de Jong. De nieuwsvoorziening holt achteruit, je zou juist meer journalisten ter plekke moeten hebben, niet minder.
Hij weet een andere manier om te besparen: Regionale omroepen investeren oneigenlijk veel in eigen studio’s, computersystemen en faciliteiten. Daarin moeten ze juist met ons meeliften.

De NPO vindt dat de landelijke omroep niet hoeft bij te dragen aan de bezuiniging van 25 miljoen euro. Dat is een beetje vreemd, zeker gezien het feit dat de landelijke omroepen al een efficiencyslag hebben gemaakt, aldus een woordvoerder in de krant.