Ik hou van Holland ook op oudejaarsavond populair

Ik hou van Holland ook op oudejaarsavond populair

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Traditiegetrouw zond RTL 4 op de laatste dag van 2015 een speciale editie uit van Ik hou van Holland. Onder andere Johnny de Mol, Pip Pellens, Georgina Verbaan en Jandino Asporaat namen het tegen elkaar op. De vragen die gesteld werden door presentatrice Linda de Mol kwamen allemaal uit 2015.

In totaal wist Linda ruim 1.970.000 mensen te bereiken met haar oud en nieuw special. Daarmee is Ik hou van Holland één van de best bekeken programma van de laatste dag van 2015 geworden. Met deze kijkcijfers staat Ik hou van Holland op de vierde plek in de kijkcijfer top 25. Het marktaandeel voor RTL 4 komt uit op 30,1 %. 

Daarvoor wist Humberto Tan ook te scoren. In plaats van 22.30 uur was de presentator al om 20.30 uur te zien. Direct na Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST) stond een speciale aflevering van RTL Late Night klaar. In een jaaroverzicht blikte Humberto met zijn gasten, onder meer Katja Schuurman en Martijn Krabbé, terug op het afgelopen jaar.

Tijdens de laatste minuten van RTL Late Night had Humberto nog een verrassend nieuwtje over Martijn. De presentator van onder andere The Voice of Holland zal in de jury gaan zitten van Idols. Deze talentenjacht komt binnenkort weer op televisie bij RTL 5. Het is de eerste officiele naam van een jurylid die nu naar buiten is gekomen.

In totaal zaten er 933.000 mensen klaar om naar de speciale aflevering te kijken van RTL Late Night. Met deze kijkcijfers weet Humberto plek 16 te veroveren in de kijkcijfer top 25. Het marktaandeel komt dankzij deze kijkcijfers uit op 16,9 %.

NPO 1 deed het ook goed met onder andere de TV Show. Het programma van Ivo Niehe werd bekeken door 1.244.000 mensen. Daarmee wist Ivo te winnen van Humberto. Met deze kijkcijfers staat de TV Show op de negende plek in de kijkcijfer top 25. Het marktaandeel voor de AVROTROS komt uit op 23,0 %.

Daarna nam Matthijs van Nieuwkerk het stokje over. Naar De TV draait door keken in totaal 1.704.000 mensen. Deze speciale aflevering van de talkshow van Matthijs toonde de opvallende televisie momenten van het afgelopen jaar. Met deze kijkcijfers staat Matthijs dan ook op de zesde plek in de kijkcijfer top 25. Het marktaandeel voor de VARA komt uit op 30,7 %.

Daarna was het natuurlijk tijd voor een oudejaarsconferentie. Niemand minder dan Herman Finkers mocht dit jaar die taak op zich nemen. De cabaretier wist om 22.30 uur 3.033.000 mensen te laten lachen met zijn kijk op 2015. Met deze kijkers staat Herman bovenaan in de plek in de kijkcijfer top 25. Geen enkel ander programma wist meer kijkers te scoren als Herman. Het marktaandeel voor de VARA komt uit op 45,5 %.

SBS6 kon niet bepaald meekomen met RTL 4 en NPO 1. In totaal keken er slechts 383.000 mensen naar De 25 grappigste tv momenten van 2015. Dit amusementsprogramma stond recht tegenover GTST en het NOS Journaal van 20.00 uur. Met de lage kijkcijfers staat De 25 niet de kijkcijfer top 25. SBS6 ziet een marktaandeel binnen komen van 7,0 %.

Daarna zakten de kijkcijfers redelijk in. Naar Lachend het jaar uit keken slechts 272.000 mensen. Dit programma begon om 22.00 uur en had onder andere de oudejaarsaflevering van Ik hou van Holland als concurrent. Met deze kijkcijfer staat Lachend het jaar uit ook niet in de kijkcijfer top 25. Het marktaandeel voor SBS6 komt uit op 4,2 %.

Het kleinere zusje van SBS6, Net5, zond om 20.30 uur de Q top 500 van het foute uur uit. Deze 500 foute nummers zijn regelmatig voorbij gekomen op radiozender Qmusic. De dj's Mattie en Wietze mochten voor Net5 het muziekprogramma aan elkaar praten. In totaal keken er 144.000 mensen naar deze foute muziek. Helaas voor Qmusic en Net5 zijn dat niet genoeg kijkcijfers voor een plek in de kijkcijfer top 25. Wel ziet Net5 een marktaandeel binnen komen van 2,4 %.

Dit alles blijkt uit de kijkcijfers die Stichting Kijkonderzoek dagelijks op haar website publiceert.

Bekijk Ik hou van Holland terug via TVblik.