'Na zomer van start met NPO 1,2 en 3'

'Na zomer van start met NPO 1,2 en 3'

Geschreven door Pieter Jongsma

De Televisie en radio zenders van de Nederlandse Publieke Omroep krijgen nog dit de toevoeging NPO. Dat zegt Shula Rijxman, lid van de Raad van Bestuur van de NPO tegen BNR Nieuwsradio.

"Na de zomer komt er een nieuwe NPO 1,2 en 3. Dat doen we stap voor stap en we meten ook steeds hoe de stap uitpakt. Mensen moeten bekend orden met NPO. Het is noodzakelijk om vindbaar en herkenbaar te zijn in het medialandschap. NPO word het dragende merk. We gaan NPO toevoegen aan de zendernamen en onderzoeken zullen bepalen wanneer we dit jaar nog, ik denk na de zomer"

Ook de discussie over het aantal netten is van belang, zegt Rijxman, al is het alleen al omdat het van belang is om de verschillende doelgroepen te bereiken. Dat het derde net na het vertek van De Wereld Draait door in zwaar weer verkeert, doet daar niets aan af. "Als je er een net vanaf haalt ga je sterinkomsten missen. Een net is een soort etalage, het hoeft geen geld op te leveren. ik hoop van harte dat het aantrekt, maar we doen eerst een onderzoek en dan de volgende stap."

Als het aan Rijxman ligt word ook snel korte metten gemaakt met de focus op de ledenaantallen van verschillende omroepen. Die brengt volgens haar de verkeerde prikkel met zich mee. "Je kunt ook kijken naar waardering voor een omroep, fans of het aantal likes" En dat bracht Rijxman tijdens de nieuwsjaarsrecepetie van de NPO behoorlijk nadrukkelijk naar voren, wat haar op het verwijt kwam te staan dat er te weinig aandacht was voor de kwaliteit van de programma's. "Dat leidde tot veel emotie" erkent ze nu.

De Nederlandse Publieke Omroep moet al met al persoonlijker, directer en belangerijker worden, vind Rijxman. "Dat is de rol die de publieke omroep voor zichzelf ziet weggelegd in de toekomst. Maar dan moeten wel alle publieke omroepen intensiever met elkaar samenwerken"

Nu aan de naam van Nederland 1, 2 en word aangepast komen er ook nieuwe logo's voor de zenders. Aan de logo's word NPO toegevoegd.

Hier onder de toekomstige logo's van de NPO: