Ron Fresen en Xander van der Wulp vaste politieke gezichten NOS

Ron Fresen en Xander van der Wulp vaste politieke gezichten NOS

Geschreven door Pieter Jongsma

Ron Fresen (54) wordt per 1 januari 2014 de politiek duider voor het NOS Journaal. Hij volgt in deze functie Dominique van der Heyde op, die vanaf die datum namens NOS Nieuws als politiek duider voor Nieuwsuur gaat werken. Xander van der Wulp (38) wordt de vaste vervanger van Fresen en zal vooral de duiding van het Haagse nieuws in de ochtend- en dagjournaals voor zijn rekening nemen.

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws licht de keuze voor de nieuwe vaste Haagse gezichten toe: “De politiek is een zeer belangrijk thema voor de NOS en met twee verkiezingen op komst zal dat volgend jaar ook zeker het geval zijn. Ron en Xander zijn als geen ander in staat in een eigen stijl zeer helder te vertellen wat gaande is en achtergronden te schetsen. Ze zijn beiden zeer ervaren in Den Haag en hebben een uitstekend netwerk. Ik ben blij dat het NOS-team van politieke duiders in Den Haag nu weer compleet is.”

Ron Fresen over zijn nieuwe rol: "Ik was er al ongelofelijk blij mee om voor de NOS over politiek te mogen vertellen. En om dat nu in deze spannende en onvoorspelbare tijden te mogen doen als het vaste gezicht van het NOS Journaal van 20.00 uur, prachtig. Na negen jaar NOS vertel ik nog steeds vol trots dat ik bij het Journaal werk. En dan deze baan..."

Ook Xander van der Wulp is blij met de nieuwe stap in zijn carrière: "Ik doe al enkele jaren met heel veel plezier verslag van alles wat er in de politiek gebeurt. Ik kijk ernaar uit om straks in mijn nieuwe rol de eerste te zijn die de kijker mag bijpraten over alle Haagse plannen én over de belangrijke zaken die achter de schermen plaatsvinden. Zodat de kijkers van het NOS Journaal zelf een goed oordeel over onze politici kunnen vormen."

Ron Fresen was in 1987 een van de oprichters van de regionale radio-omroep Radio West. Daar werkte hij tot 1995. Vervolgens werkte hij op de politieke redactie van Veronica Nieuwsradio en voor TV West als televisieverslaggever. In 2000 werd hij hoofdredacteur van TV West. Dat bleef hij toen Radio en TV West in 2001 fuseerden tot Omroep West. In 2004 stapte Fresen over naar de NOS om daar aan de slag te gaan als politiek verslaggever voor het NOS Journaal.

Als sinds zijn zeventiende werkt Xander van der Wulp voor de NOS. Eerst in verschillende ondersteunende functies; na zijn studie Media en Communicatie aan de Universiteit Utrecht onder andere als eindredacteur TV en chef van de 24-uursafdeling van NOS Nieuws in Hilversum. In november 2008 stapte hij over naar de Haagse redactie en werd hij politiek verslaggever voor het NOS Journaal.