Europese publieke omroepen bundelen krachten
Bron: New8

Europese publieke omroepen bundelen krachten

Geschreven door Pieter Jongsma

De Europese omroepen NPO, VRT, NRK (Noorwegen), SVT (Zweden) YLE (Finland) DR (Denemarken), RÚV (Ijsland) en ZDF (Duitsland) gaan de komende jaren samen werken om meer fictie te maken. De samenwerking werd vandaag onthuld op de audiovisuele beurs MIA in Rome.

De aangesloten omroepen zullen vanaf 2023 jaarlijks acht tv-series coproduceren. Een belangrijk aspect van de samenwerking is het zorgen voor een brede verspreiding van elkaars projecten. Deze samenwerking, getiteld 'New8', zorgt voor extra financieringsmogelijkheden én een internationaal publiek voor Nederlandse fictiereeksen. Dit creëert kansen voor lokale makers en versterkt de fictiesector. Het is de eerste keer dat zoveel publieke omroepen samen de krachten bundelen rond fictie. Het genre speelt een belangrijke rol in het aanbod van een publieke omroep.

De gezamelijke omroepen zullen jaarlijks acht series maken. Later dit jaar worden de eerste titels bekend. Hans-Jørgen Osnes, hoofd internationale financiering drama bij NRK (Noorwegen) en coördinator van de samenwerking: “New8 is een unieke prestatie voor Europese publieke omroepen en hun publiek. New8 wordt, samen met de sterke fictiepartners die eraan verbonden zijn, de grootste fictiesamenwerking in Europa. Het is heel spannend om te zien hoe het tot leven komt en zich ontwikkelt."