Vandaag op tv: Wereld neemt afscheid van koningin Elizabeth
Bron: YouTube

Vandaag op tv: Wereld neemt afscheid van koningin Elizabeth

Geschreven door Daniël Schalk

De wereld neemt vandaag afscheid van de Britse koningin Elizabeth. De NOS zal de uitvaart van de Queen vanmiddag live uitzenden op NPO 1. De staatsbegrafenis start om 12:00 uur Nederlandse tijd. De NOS begint hun live-uitzending al eerder, om 11:00 uur. De presentatie is in handen van Jeroen Overbeek.

In de studio in Hilversum wordt Jeroen bijgestaan door Tim de Wit, voormalig NOS-correspondent in het Verenigd Koninkrijk, en in Londen zijn correspondent Fleur Launspach en verslaggever Gerri Eickhof. De NOS doet live verslag van de aankomst van de genodigden bij Westminster Abbey en de dienst.

Voorafgaand aan de NOS-uitzending is een extra lange uitzending van Goedemorgen Nederland te zien. Vanaf 7:10 uur blikt presentatrice Raquel Schilder vooruit op de uitvaart met onder anderen royaltydeskundige Justine Marcella, oud-minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken en tv-expert Tina Nijkamp.

Staatshoofden van over de hele wereld zijn naar de Britse hoofdstad Londen afgereisd voor de begrafenis. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zullen ook aanwezig zijn. De afgelopen dagen kon het publiek een laatste groet brengen aan koningin Elizabeth in Westminster Hall.

De uitvaart is ook te zien op RTLZ. In België wordt de begrafenis ook op twee zenders uitgezonden. De VRT doet vanaf 10:00 uur verslag, concurrent VTM begint al om 09:45 uur en komt daarvoor om 7, 8 en 9 uur met extra nieuwsbulletins. De Belgische koning Filip en koningin Mathilde zijn aanwezig bij de uitvaart.

Koningin Elizabeth overleed donderdag 8 september 2022 op 96-jarige leeftijd. In 1952 werd Elizabeth de koningin van het Verenigd Koninkrijk. Begin 2022 vierde ze haar 70-jarig jubileum als vorstin. Ter ere van haar platina jubileum werd er voor Buckingham Palace een groot concert georganiseerd.

De uitvaart van koningin Elizabeth is vanaf 11:00 uur te volgen op NPO 1. Goedemorgen Nederland is daarvoor vanaf 7:10 uur te zien. ’s Avonds om 18:30 uur is er een samenvatting te zien op NPO 2.