Koning Willem-Alexander juicht Oranje naar overwinning
Bron: Pixabay

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Het Nederlands elftal is het EK goed begonnen. De ploeg van Frank de Boer wist in een vermakelijke wedstrijd met 3-2 te winnen van Oekraïne. Oranje leek op rozen te zitten nadat het met een uur spelen 2-0 voor stond, maar Oekraïne wist de achterstand binnen vijf minuten weg te poetsen. In de slotfase wist Denzel Dumfries gelukkig toch nog te scoren, waardoor Nederland de volle drie punten wist binnen te slepen.

Frank de Boer verraste vriend en vijand door Van Aanholt de voorkeur te geven boven Wijndal. Dat was een opmerkelijke keuze, aangezien Owen Wijndal op de linksachter positie de afgelopen weken de voorkeur genoot. Verder trad Nederland aan met: Stekelenburg, Dumfries, Timber, De Vrij, Blind, Van Aanholt, De Roon, Wijnaldum, F. De Jong, Weghorst en Memphis. Het elftal speelde een aanvallende eerste helft en creëerde de nodige kansen, maar wist zichzelf nog niet te belonen. De grootste kans voor Oranje kwam op slag van rust van Wijnaldum, die zijn schot gekeerd zag worden door de Oekraïense keeper. De wedstrijd ging met 0-0 de rust in, passend bij de trend van dit EK: in zes van de zeven gespeelde wedstrijden was de stand bij rust gelijk.

Kort na rust wist Nederland het goede spel te belonen en de brilscore van het bord te vegen: in de 52e minuut zorgde Wijnaldum voor de 1-0. Na een voorzet van Dumfries verwerkt de keeper de bal niet goed, waardoor Wijnaldum de bal kan inschieten. Zes minuten later weet ook Wout Weghorst het net te vinden. Hij scoort via de knie van de keeper en zet de marge van Nederland op twee. Het is voor Weghorst zijn tweede interlanddoelpunt, zijn eerste doelpunt maakte hij een week eerder tegen Georgië.

Een kwartier voor tijd werd de spanning in de wedstrijd teruggebracht door een doelpunt van Yarmolenko. Hij kreeg van de verdediging van Oranje alle tijd om met zijn linkervoet uit te halen. Vier minuten later is het weer raak en brengt Yaremchuk, de spits van KAA Gent, de teams weer op gelijke hoogte. Denzel Dumfries zet Nederland weer op voorsprong door in de 85e minuut na een voorzet van Aké te scoren. Dumfries torent boven zijn directe tegenstander Zinchenko uit en kopt de bal binnen.

Donderdag mag Nederland proberen deze goede start voort te zetten. Oranje neemt het dan in de Arena op tegen Oostenrijk. Ook Oostenrijk wist zijn eerste wedstrijd van het EK te winnen door Noord-Macedonië met 3-1 te verslaan.