Heel Holland Bakt: Europese kunstwerken om van te smullen!
Bron: MAX Roland J.Reinders

Heel Holland Bakt: Europese kunstwerken om van te smullen!

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is zondagavond en dus weer tijd voor Heel Holland Bakt. Het thema van deze week is in eerste instantie nogal onduidelijk. Volgens André is het thema Frankrijk. Janny is verkleed als Duitser of is het een Oostenrijkse? Robèrt was meer in de weer met Italië. Dus dan maar het thema doortrekken naar Europa. Wel zo fijn denk ik dan. 

Ik begin bij het einde. De bakkers moesten bij het spektakelstuk een kunstwerk uit brood maken. Met het thema Europa in het achterhoofd ging ik ervan uit veel internationale kunstwerken en gebouwen te zien. Dan komt Eric met een gebouw uit Friesland. Ergens vind ik dat wel weer hilarisch. Misschien omdat het wel typisch Eric is. Dat neemt niet weg dat hij erg van broodbakken houdt. 

Rianne is helemaal blij met haar scheve Toren van Pisa. Ik heb haar zelden zo blij gezien met een baksel. Ze zat er helemaal in deze zondag. Meer dan in de afgelopen weken. Soms had ik het idee dat ze een opvolgster kon worden van Olga in Nederland in Beweging. Maar dat geheel terzijde natuurlijk. Al zijn beide programma’s wel van Omroep Max. Puur toeval, denk ik?

Bij Daniel ging het allemaal minder lekker. Zijn brood werd niet waar hij op hoopte. De wespen moesten er ook al vrij weinig van weten. Want ik let toch op detail: de wespen waren wel irritant. Ook erg laat in het seizoen hé? Om even bij Daniel te blijven. Misschien was het wel karma die toesloeg bij hem.

Een dag eerder kwam hij nogal als een ‘bitch’ over. Ik neem dat woord niet snel in de mond, maar vanavond wel. Bij opdracht één, het maken van een tiramisutaart, waren onder andere Rianne en Ellen eerder klaar dan gepland. Nu zei Daniel dat wanneer je tijd over hebt, je niet voldoende gebakken zou hebben. Waar kwam dat ineens vandaan? Ik zag Daniel ineens met hele andere ogen. Erg jammer weer Daniel. Je was zo’n leuke kandidaat. Dat ben je nog hoor, wees niet bang. 

Ik moet zeggen dat Rianne weer grappig uit de tent kwam. Wanneer André aan haar vraagt hoeveel kinderen ze heeft, zegt ze ‘ik heb drie kinderen én een man’. Toch leuk om die man even te benadrukken. Alsof hij het vierde kind in huis is. Ik weet niet of jullie dat opviel, maar ik moest er smakelijk om lachen. Nog even en ik word fan van Rianne.

Maar Sabine maakte mijn zondag helemaal compleet. Zij maakte haar tiramisutaart met aardbeien. Nou dan heb je mij in de pocket hoor. Niets kon zij nu nog fout doen. Ik negeerde de rest eigenlijk en lette alleen op Sabine. Wel zag ik de kersen van Ellen voorbijkomen. Laat ik nu geen fan zijn van kersen. Sorry Ellen, niets persoonlijks hoor.

Ellen had vanavond niet echt een fijne avond. Ze was weer een beetje gehaast zoals een paar weken geleden. Dat leverde wel leuke televisie op. Bij Thijs leek dat ook erg op te vallen. Hij vond het wel fijn om haar een paar keer te vragen hoe het ging. Alsof hij aanvoelde dat ze dat niet zo kon waarderen. Stiekem best gemeen van hem, proberen de concurrentie onzeker te maken. Het is een strategie, die nog werkt ook!

Maar dan: een shock in Heel Holland Bakt. De opdracht om Puits d’ Amour mondde uit in een soft drama. Janny en Robèrt lieten het proeven bij sommige aan hun voorbij gaan. De één was niet gaar, de ander was de vulling te soft. Kortom een beetje een matige ronde. Ik heb volgens mij nog nooit eerder gezien dat de twee proefexperts iets niet wilden proeven. Ergens een beetje jammer voor de thuisbakkers. 

De Puits d’ Amour van Thijs kwamen als beste uit de tent. Helaas waren die van Eric minder gelukt. Al met al een matige ronde. Wat voor gevolgen zou dat kunnen hebben voor de einduitslag. Bij Thijs kon in ieder geval de vlag uit. Hij werd deze week meester bakker! Daar was hij zelf heel erg blij mee. 

Wie zou er dan de tent moeten verlaten? Er waren veel kanshebbers maar Rianne was uiteindelijk diegene die weg moest. Laat ik het toch even kort voor haar opnemen. In het begin was ik een beetje bang voor haar. Maar ik heb gezien dat ze best leuk kan zijn. De juryleden waren elke keer kritisch naar haar toe. Alsof ze haar niet mochten ofzo. Ik weet het niet, maar toch vind ik het een beetje jammer dat ze nu weg moet. Daniel had van mij wel naar huis gemogen. Maar ja dat ben ik dan hé?

Heel Holland Bakt is iedere zondagavond om 20.25 uur te zien bij MAX op NPO 1.