Dinand Woesthoff: ‘Even geen rock, juist leuk toch’

Dinand Woesthoff: ‘Even geen rock, juist leuk toch’

Geschreven door Daniël Schalk

Dinand Woesthoff was jarenlang de frontman van de Haagse rockband Kane, totdat zij in 2014 besloten te stoppen. De rockster heeft vele hits op zijn naam staan en won met Kane maar liefst zes Edison’s, maar is ook het creatieve brein achter de wereldberoemde hondjes Woezel en Pip. In nagedachtenis aan zijn overleden vrouw Guusje Nederhorst zet hij de kinderboekenserie door.

Showbizznetwork.nl belicht de zij-projecten van bekende Nederlanders. Vandaag: Dinand Woesthoff.

Woezel en Pip werden bedacht door Guusje Nederhorst, die zelf het grote succes van de hondjes niet heeft meegemaakt. De actrice overleed in 2004 aan borstkanker. Na haar dood werden de verhalen over de twee hondjes door haar man Dinand uitgegeven. Voor de rockzanger is het maken van kinderboeken iets heel anders. “Even geen rock, juist leuk toch. Ik ben niet in een hokje te stoppen. Ik zeg niet dat het niet uitmaakt of je in de Rotterdamse Kuip staat te spelen, of dat je dit schrijft, maar je komt bij alle twee wel in het hart van de songwriter”, zei hij in 2010 in De Telegraaf.

‘Uiteindelijk een pretpark’

De hondjes zijn wereldwijd een groot succes. Woezel en Pip zijn inmiddels in 21 landen op televisie te zien, maar ook het team groeit. Dinand leidt de creatieve en financiële afdelingen, terwijl zijn huidige vrouw Lucy zich bezighoudt met de commercie, marketing en sales. “Stap voor stap zijn we gegroeid, we hebben nu achttien mensen in dienst. Er zijn niet veel merken die theatershows, films, boeken en speelgoed maken. We proberen onder ons merk op een subtiele manier kinderen vrijzinnigheid, positiviteit en respect bij te brengen”, vertelde ze in 2017 tegen het tijdschrift Wendy.

Woezel en Pip zijn tegenwoordig veel meer dan kinderboekjes, zo zijn er bioscoopfilms, theatershows en speelgoed. In 2007 richtte Dinand de Guusje Nederhorst Foundation op, waar een gedeelte van alle opbrengsten van Woezel en Pip heengaat. Ondanks de vele boeken, theatershows, films en speelgoed hebben Dinand en Lucy nog altijd grootse plannen met de inmiddels wereldberoemde hondjes. “Uiteindelijk zou ik wel een pretpark-achtig iets willen”, onthulde hij in februari 2019 bij de lancering van de nieuwe babylijn van de hondjes tegenover Shownieuws.

‘Veilige en positieve manier’

Met de kinderboeken wil Dinand ook lastige onderwerpen bespreekbaar maken, zo ging het boekje Dag Lief Muisje over het verliezen van iemand. “Ik weet vanuit eigen ervaring dat het soms heel moeilijk en emotioneel kan zijn om de dood te bespreken met (kleine)kinderen”, zei Dinand in 2018 tegen Libelle. Hij wilde graag een helpende hand en troost bieden, omdat hij als vader heeft meegemaakt hoe het is als een kind zijn moeder verliest. “Het boek is bedoeld om over de dood te leren, denken en praten op een kindvriendelijke, veilige en positieve manier”, aldus de zanger.