Songfestival-column: ‘Verplaatsing maakt droom van veel inzendingen kapot’
Bron: Eurovision

Songfestival-column: ‘Verplaatsing maakt droom van veel inzendingen kapot’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Elke vrijdag laten Vincent en Daniël van Songfestival Update hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam.

Alsof het al niet treurig genoeg was dat 41 artiesten hun Songfestival-droom een jaar moesten uitstellen en zij hun nummers in de prullenbak konden gooien, wordt het verhaal alleen maar pijnlijker. Steeds meer landen onthullen dat zij hun inzendingen voor 2020 keihard laten vallen. De inzendingen van onder andere Zweden, Estland, Finland en Noorwegen krijgen volgend jaar niet alsnog de kans om aan het Songfestival deel te nemen, want deze landen gaan het komende jaar gewoon weer met een nationale selecties opzoek naar een nieuwe inzending. Het gevoel is heel erg dubbel, want ik snap enerzijds de keuzes van deze landen natuurlijk wel.

Neem bijvoorbeeld de Zweedse voorronde Melodifestivalen, dat is zowat groter dan het Eurovisie Songfestival zelf. Door het schrappen van wekenlange voorrondes lopen tv-zenders natuurlijk miljoenen euro’s aan reclame-inkomsten mis. Toch overheerst bij mij een ander gevoel. Deze 41 artiesten zijn de afgelopen maanden gekozen om hun land te vertegenwoordigen op het Songfestival en in mijn ogen is het Songfestival verplaatst naar volgend jaar, want het zal dan alsnog in Nederland plaatsvinden. Is het niet een vorm van kijkersbedrog? Eerst laat je de kijker kiezen en daarna beslis je zelf dat de keuze van de kijker niet telt. Toch maar goed dat onze inzending door een interne selectie wordt gekozen, want ik ben blij dat AVROTROS gewoon achter Jeangu blijft staan!

Daniël

Het is natuurlijk een unieke situatie dat het Songfestival een jaar wordt verplaatst. Ik snap wel dat landen moeite hebben om hier mee om te gaan. Ik vind het heel netjes van AVROTROS dat ze achter Jeangu blijven staan, maar de tactiek die ze sinds Duncan Laurence aanhielden was: het nummer én artiest moet goed zijn. Daar stappen ze dan in deze unieke situatie natuurlijk vanaf, begrijpelijk. Het is afwachten waar Jeangu nu mee komt. Maar ik heb ook best begrip voor hoe andere landen het aanpakken, hoewel het natuurlijk wel ontzettend pijnlijk is voor de betreffende artiesten.

De inzending van Noorwegen, Ulrikke, schrijft op Instagram: ‘Mijn droom is kapot’. De verplaatsing van Songfestival maakt de droom van veel inzendingen kapot. Zelfs bij de nationale voorrondes van het Eurovisie Songfestival tellen de commerciële belangen kennelijk het zwaarst. Ik hoop nog steeds dat Songfestival-organisator EBU met een vervangend programma komt voor ons de kijkers, maar ook voor de artiesten die nu hun droom om deel te nemen aan het Songfestival kapot zien. Al lijkt dat steeds onwaarschijnlijker, want de organisatie laat weinig van zich horen in deze tijd van crisis.

Vincent

Reageren? Stuur een mailtje naar [email protected].