Sjoerd Knops: ‘Vlak voor mijn neus sprong Duncan Laurence de lucht in’

Sjoerd Knops: ‘Vlak voor mijn neus sprong Duncan Laurence de lucht in’

Geschreven door Vincent Popken Laatste update:

Het eerste wat in Sjoerd Knops opkomt als hij aan het Songfestival denkt is de tweede plaats van The Common Linnets. “Het was zo’n geweldig nummer!”, blikt hij terug. De Amsterdamse barman weet nog precies waar hij was tijdens de puntentelling. “Ik was aan het werk in de bar en zag dat Conchita Wurst steeds meer punten kreeg. Ik was zo teleurgesteld, dat ik alle vlaggetjes en versiering al voor het einde van de puntentelling van de muren had getrokken.”

Songfestival Update interviewt elke week Songfestival-fans over hun eerste herinneringen aan het Songfestival, hun fan-schap én het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam.

Aan de bar bij Sjoerd Knops (33) praat de barman het liefste over één ding: het Eurovisie Songfestival. Sjoerd vindt zichzelf de allergrootste Songfestival-fan. “Ik kan er eigenlijk altijd wel mee bezig zijn, zelfs op mijn werk. Er worden regelmatig Songfestival-nummers aangevraagd. Dan hebben we gelijk weer iets om over te praten”, vertelt hij. Sjoerd praat graag met zijn bargasten over het Songfestival. “In Nederland weet iedereen er wel iets van af en zoals altijd heeft natuurlijk iedereen zijn eigen mening, dus dan is het heel leuk om daar over te kunnen discussiëren.”

De eerste keer dat hij naar het Songfestival keek kan Sjoerd nog goed herinneren, maar niet door de aanstekelijke liedjes of de opvallende outfits. “Ik was samen met mijn ouders naar mijn ‘oom’ en ‘tante’. Eigenlijk helemaal geen familie, maar vrienden van mijn ouders die ik zo noemde. Zij waren aan het kaarten, maar ik móest het Songfestival kijken.” De uitzending werd na één uur gestaakt door de vreselijke vuurwerkramp in Enschede. “Dat is ook precies waarom ik het me nog zo goed kan herinneren. Sinds dat jaar volg ik alles rond het Eurovisie Songfestival intensief.”

Sprakeloos

Om Duncan Laurence te supporten reisde Sjoerd de singer-songwriter vorig jaar achterna om het Songfestival van héél dichtbij mee te maken, namelijk vanuit de greenroom. Door de kleine zaal was de greenroom in 2019 in een aparte ruimte. Het publiek zat nooit eerder zó dicht op de artiesten. Iets na middernacht werd ‘onze’ Duncan uitgeroepen tot winnaar. “Vlak voor mijn neus sprongen Duncan en zijn team de lucht in toen de verlossende woorden kwamen. Ik was letterlijk sprakeloos en zo trots op Duncan. Het was werkelijk een droom die uitkwam!”, blikt Sjoerd terug.

De avond had een geweldige afloop, maar begon nogal chaotisch. Hun aankomst in de venue verliep door het conflict in de Gazastrook niet soepel. “Compleet in mijn rood-wit-blauwe outfit en mijn vriend Daniël in zijn glitterjas gingen wij richten de arena. Eenmaal binnen kwamen wij erachter dat we niet goed zaten. Probeer dan maar weer eens buiten te komen met al die beveiliging.” Sjoerd kwam in een vreemde situatie terecht. “We werden door bewapende militairen naar buiten begeleid, waar we door vrijwilligers van de organisatie naar de goede plek werden gewezen.”

Bucketlist

Sjoerd heeft het Songfestival twee keer van dichtbij meegemaakt, namelijk vorig jaar in Tel Aviv en het jaar daarvoor in Lissabon. Daarnaast bezoekt de trouwe fan ook andere evenementen. “Ik ga elk jaar naar Eurovision in Concert en het feestje van fanclub OGAE in de Melkweg. Hier in Amsterdam worden allerlei leuke dingen georganiseerd, dus ik ga daar altijd naartoe.” Ook is Sjoerd een van de gelukkige die kaarten heeft voor het Songfestival, waaronder voor de halve finale. “Ondanks dat Nederland al automatisch in de finale staat heb ik er erg veel zin in. Het is voor het eerst dat ik kaarten heb voor de halve finale, dus dat wordt weer van mijn bucketlist af gestreept.”

Wij interviewen 10 grote Songfestival-fans. Eén van hen wordt door jullie uitgeroepen tot de allergrootste Songfestival-fan van Nederland! Stemmen kan door dit Facebook-bericht te liken. Het bericht met de meeste likes wint! Volgende week dinsdag verschijnt er weer een nieuw interview.