Heel Holland Bakt 2018: Nieuwe Oliebollen?!

Heel Holland Bakt 2018: Nieuwe Oliebollen?!

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is zondagavond en dus tijd voor Heel Holland Bakt. Deze laatste aflevering van 2018 staat in het teken van oud & nieuw. Dus zou je oliebollen en appelflappen verwachten. Want dat hoort er wel een beetje bij.

De acht bakkers hoefden in ieder geval geen olieballen te bakken. Die taak nam André op zich. Hij trakteerde de bakkers én de jury op oliebollen. Die werden ook nog eens positief gejureerd door Janny en Robèrt. 

De eerste opdracht bestond uit het maken van een champagne taart. Dus in deze taart komt een beetje alcohol. Anna is helemaal enthousiast over deze opdracht. Zij houdt wel van een glaasje champagne op zijn tijd. Maar het moet in de taart en niet in het glas. Voor Vincent is het wel even lastig. Hij houdt niet zo van alcohol. Geniet met minder is hem bijgebracht.

Maar Maroeska pakt het net even anders aan. Zij besloot de hele fles in het beslag te gieten. Wat wilde ze hiermee bereiken? De juryleden dronken voeren? Ondertussen was Anna flink aan het strepen op haar lijstje. Op die manier kon ze niets vergeten om in de champagne taart te stoppen. Hanneke wil in het nieuwe jaar aardiger gaan doen. Want ze vindt zichzelf nu niet aardig? Ze was wel een beetje druk, een beetje zoals Liesbeth. Of is dat niet aardig om te zeggen?

Nicole, ja mijn persoonlijke favoriet, was druk bezig met suiker belletjes. Zij had een mooie manier om die op haar champagne taart te decoreren. Cas vond het wel een beetje spannend. Hij verbaasde zich erover hoe die belletjes heel bleven. Janny bemoeide zich met de taart van Vincent. Maar de bakker was een beetje koppig. Hij liet het commentaar(t) van Janny links liggen.

De blonde Kim had uiteindelijk een mooie moes gemaakt. De taart van Hanneke miste kleur. Helaas voor Maroeska; haar room was te stevig. De donkere Kim had mooie kleuren maar een saaie smaak. Het zal je maar gezegd worden. De taart van Cas was heel erg geslaagd, Janny wilde blijven happen. Maar Nicole had meer vulling mogen gebruiken. Anna's taart had een aangename smaak. Dus al met al een geslaagde eerste opdracht voor de meeste bakkers.

Dan de tweede opdracht. De technische opdracht bestond uit het maken van vier Churros cups. Geen oliebollen, maar bijzondere cups. De meeste bakkers hadden hier wel een beetje moeite mee. Vincent maakte meteen een soort stappenplan. Want bij deze cups komt wel veel kijken hoor. Hanneke is een beetje druk aan het doen. Zo mist zij de koffie, die wel bleek te zijn. Zij deed mij een beetje aan Liesbeth denken.

De moes van Nicole was twee keer te dun. Dus zij moest heel hard werken om de vier cups op tijd af te hebben. Ook de donkere Kim moest flink aan de bak. Zij moest haar tempo ook even verhogen. Tijdens het bakken was Hanneke aan het stuiteren. Was het van opwinding? Of van angst? Of van blijdschap? De tijd zou het gaan leren. Nou Hanneke had alle reden om de stuiteren. Haar cups werden als beste beoordeeld! Helaas voor Nicole; haar cups werden als slechtste beoordeeld.

De spanning liep bij de derde opdracht weer hoog op. Het spektakelstuk bestond uit het maken van een nieuwjaarstaart. Voor Anna is oud & nieuw heel speciaal. Zo vierde zij het ieder jaar bij haar oma. Cas verwerkt een soort appelflappen in zijn taart. Hij wil ook wel oliebollen, maar liever niet in zijn taart. Wanneer André hem vroeg voor een bestelling, wilde Cas toch liever iets met appel.

Hanneke durft het aan om munt in haar taart te gebruiken. Een hele gewaagde keuze; niemand lust die taart van haar. Waarom ze het toch aan gedurfd heeft, is niet helemaal duidelijk. Misschien is Hanneke een tikkeltje eigenwijs? Maroeska in ondertussen heel bijzonder bezig. Haar taart heeft een hele bijzondere stijl. Maar qua persoonlijkheid blijft zij een vreemde eend. Zij blijft zich loskoppelen van de groep. Zij is echt een buitenbeentje van de groep.

De blonde Kim heeft pech, heel veel pech. Alles aan haar taart lijkt niet helemaal te lukken. Dus vloeiden er weer veel tranen. Niemand leek tijd om haar te kunnen troosten. Iedereen was natuurlijk druk met zijn eigen taart. Hanneke was erg trots op haar taart. Nu mocht ze dat ook zeker zijn! Haar taart zag er ook heel fraai uit. Anna's taart was heel schattig en mooi. Ook zij was meer dan tevreden over het eindresultaat.

Maar nu het oordeel van de jury. De blonde Kim leek de handdoek al in de ring te gooien. Alsof ze meedeed aan Boxing Stars in plaats van aan Heel Holland Bakt. Janny verweet haar dit wel, want opgeven doe je gewoon niet. Haar taart werd overigens wel als slechtste beoordeeld, wat ook wel een beetje logisch is natuurlijk. De taart zag er ook niet heel mooi uit.

De meester bakker van deze week werd opnieuw Maroeska! Voor de tweede week op rij mag zij zich meester bakker noemen. Hiervan straalde zij van oor tot oor. Maar wanneer de andere bakkers haar wilden feliciteren, hield ze een beetje de boot af. Helaas moest er ook iemand de tent verlaten; de blonde Kim. Ze zag het zelf ook al een beetje aankomen. Opnieuw vloeiden er weer een flink aantal tranen. Nu werd ze gelukkig wel getroost, zelfs door Janny.

Hiermee is de laatste Heel Holland Bakt blog van dit jaar een feit. Volgende week is Heel Holland Bakt gewoon te zien. Maar dan is het natuurlijk al weer 2019! Ook in het nieuwe jaar gaan de blogs door. Over een week zijn er nog maar zeven bakkers over. Het thema van volgende week is hartig. Dat wordt vast en zeker bijzonder.

Tot volgend jaar! Smaakt naar meer is overigens morgen niet te zien. Op dinsdag 1 januari is de talkshow over Heel Holland Bakt te zien om 21.50 uur op NPO 1.

Heel Holland Bakt is iedere zondagavond om 20.20 uur te zien bij Max op NPO 1.

Foto: Roland J Reinders