Nieuwe 3LAB-week met 20 nieuwe programma’s

Nieuwe 3LAB-week met 20 nieuwe programma’s

Geschreven door Daniël Schalk

Van maandag 22 tot en met vrijdag 26 augustus wordt er in een nieuwe 3LAB-week op NPO 3 geëxperimenteerd met nieuwe tv-programma’s. “Dat klinkt erg breed. Maar ja, dat is het ook. Je vindt er van alles. Als het maar vernieuwend en experimenteel is”, laat NPO 3 weten.

In de nieuwe 3LAB-week worden 20 nieuwe programma uitgetest bij het publiek van tv-zender NPO 3. Het is dit jaar niet de week van BNN. Waar voorheen BNN de meeste programma’s uittestte in de 3LAB-week, staan nu AVROTROS en de VPRO aan kop met beide 6 nieuwe programma’s.

AVROTROS test zes nieuwe programma’s 

AVROTROS levert dit jaar samen met de VPRO de meeste programma’s aan. De omroep komt met twee muziekprogramma’s. In Muziek van de Straat gaan Dave en Arjan van The Kik op zoek naar straatmuzikanten met wie ze een Nederlandse tophit voor een goed doel in een ander jasje steken.

In de tv-show Hunting The Stars gaat presentator Yes-R met André Hazes Jr. op zoek naar André’s grote idool, Sylvester Stallone. Onze Nederlandse artiesten hebben vaak niets te klagen over een grote schare fans en aandacht. Maar vaak zijn zij zelf ook groot fan van een internationale ster.

Jan Smit maakt ook een programma voor 3LAB. In Een Zomer Om Nooit Te Vergeten reist de zanger samen met een groep jonge mensen terug naar Duisburg in Duitsland. In 2010 werd daar de Love Parade gehouden. Wat een feest had moeten worden werd een enorm drama met 21 doden.

Ook komt AVROTROS met De Roze Bril, waarin de werkloze Bram in een virtuele fantasiewereld leeft en wordt gevolgd tijdens een gedwongen groepstherapie, en Hoe Word Ik Rijk, waarin YouTubers Martijn en Niels onderzoeken wat er voor nodig is om een succesvol ondernemer te worden.

AVROTROS test ook de serie Parnassus uit. Parnassus gaat over twee snackbars die tegenover elkaar zitten in oud zuid. De twee snackbars haten elkaar, maar midden in deze strijd ontmoet Jonas een meisje genaamd Linde. Een drama vol liefde en haat, gebaseerd op het eeuwenoude Romeo en Julia.

Ook de VPRO met zes nieuwe programma’s

Vorig jaar kwam KRO-NCRV tijdens 3LAB met een dagelijkse serie, maar dit jaar is het de beurt aan de VPRO om één programma vijf dagen lang uit te testen. In Puberdagboek worden we meegenomen in het vroegere puberbrein van een aantal mensen, die als volwassenen voorlezen uit hun schrijfsels.

Ook komt de VPRO met Lieve Buren, waarin journalist Maral Noshad Sharifi samen met haar familie terug gaat naar Moerkapelle waar zij in 1993 een huis kregen nadat ze uit Iran vluchtten, en Stop Acting Now, een docudrama van de acteursgroep Wunderbaum over het project The New Forest.

Maxim Hartman maakt in de 3LAB-week zijn debuut bij de VPRO. Afgelopen april werd bekend dat de RTL7-presentator de overstap zou maken naar de Publieke Omroep. In het nieuwe 3LAB-programma Men United gaat Hartman naar Italië en Japan om reportages te maken over en met mannen.

De VPRO komt tijdens 3LAB ook nog met twee series. Bed Bad Brood is de pilot van een comedyserie over de vluchtelingenproblematiek en Infantilio is een black comedy over de absurditeiten van het volwassen leven met onderwerpen die het dagelijks nieuws beheersen, nagespeeld door kinderen.

BNN zet ‘BNN-babes’ in voor nieuw tv-programma

Jongerenomroep BNN is normaal koploper in het aanleveren van programma’s voor 3LAB, maar dit jaar is dat anders. Dit jaar test BNN de programma’s Cupida's, Jelte's One Man Show en Quickest Quiz uit. Jelte's One Man Show is al enige tijd te zien op het digitale themakanaal NPO 101.

Jelte's One Man Show is de talkshow van Jelte Sondij, waarin hij zijn gasten alles durft te vragen en tot openhartige uitspraken probeert te verleiden. Een echte One Man Show, want Jelte doet in zijn talkshow alles zelf, van het bedienen van de camera's tot het opwarmen van het publiek.

In Cupida’s bundelen Geraldine, Gwen, Linda en Emma hun krachten om liefdeswensen uit te laten komen. De BNN-babes staan klaar om te helpen bij speeddates en liefdesverklaringen. De BNN-show The Quickest Quiz is een supersnelle, hilarische quiz die je thuis live mee kunt via een speciale app.

Jan Kooijman maakt debuut bij KRO-NCRV

Jan Kooijman, die dit jaar is overgestapt van RTL naar KRO-NCRV, gaat tijdens 3LAB voor de eerste keer aan de slag bij de publieke omroep. In het culturele reisprogramma Dance Around The World gaan goede vrienden Jan Kooijman en Ish Ait Hamou op zoek naar de ziel van de Zulu krijgersdans.

Voormalig modern danser Jan en hiphopdanser Ish gaan op reis naar Zuid-Afrika om daar bij een inheemse Zulustam de dans eigen te maken en zo meer te leren over de cultuur. De andere bijdrages van KRO-NCRV voor 3LAB zijn de programma’s Boy Next Door en Neem Je Zwemspullen Mee.

In het datingprogramma Boy Next Door wordt een vrouw gevolgd die exact 24 uur de tijd krijgt om haar droomman te vinden. Deze intense zoektocht speelt zich af binnen een cirkelvormige studio met daarin 3 kamers, met in elke kamer een man. De vrouw moet na 24 uur een man kiezen.

In Neem Je Zwemspullen Mee vormt zowel Pepijn Gunneweg als Klaas van Kruistum een team met een andere BN’er. Ze nemen in een volle theaterzaal plaats op hun eigen bank vanwaar ze verschillende spellen zullen spelen. Het programma bestaat uit improvisatie en slechte grappen.

NTR en EO leveren ‘slechts’ één nieuw programma

De NTR en de EO komen beide maar met één programma. De NTR komt met Danny Laat Niet Los, waarin Danny Ghosen het opneemt voor de gewone burger die om wat voor reden dan ook is benadeeld door een bedrijf en die Danny’s hulp nodig heeft om het probleem op te lossen.

De EO komt tijdens de 3LAB-week met het programma Ben Ik Normaal?! Over het nieuwe EO-programma is nog niets bekend “Info volgt nog”, zegt NPO 3. Het programma is pas vrijdag 26 augustus te zien, dus de EO heeft dus nog even de tijd om meer over de inhoud bekend te maken.

3LAB is van maandag 22 t/m vrijdag 26 augustus vanaf 20:30 uur te zien op NPO 3.

Bekijk de programma’s uit 3LAB op TVblik.nl/3lab