RTL erkent Raad voor de Journalistiek weer

RTL erkent Raad voor de Journalistiek weer

Geschreven door Pieter Jongsma

RTL Nieuws erkent na dertien jaar de Raad voor de Journalistiek weer. Dat meldt onderzoeksjournalist Siebe Sietsma van RTL donderdag. Hij kreeg het nieuws te horen van hoofdredacteur Harm Taselaar, zegt hij op Twitter. Volgens Sietsma is de modernisering van de raad de reden voor de stap.

"Ben tot op heden geen groot fan van de raad. Maar met niet-meedoen ontzeg je de kijker een zelfstandig orgaan om klachten kwijt te kunnen", twitters Sietsma. Een zelfstandig journalistiek orgaan zou bovendien beter zijn dan een overheidsorgaan.

De Raad voor de Journalistiek stelde vorige week Hans Laroes aan als nieuwe voorzitter. De 57-jarige oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal liet weten dat hij de raad wil vernieuwen. Zo moet de organisatie duidelijker maken dat deze geen juridische oordelen, maar eigen zienswijzen en advies geeft. Hij wil ook dat de raad af en toe zonder specifieke klacht toch commentaar levert op de journalistiek.

Journalistensite Villamedia meldt donderdag dat ook Elsevier is bijgedraaid en de raad weer erkent. Behalve RTL en Elsevier erkennen ook De Telegraaf, de TROS en Het Parool het gezag van de raad niet. Vorig jaar werden hervormingen doorgevoerd.