‘Olympische Spelen mogelijk toch bij de NOS’

‘Olympische Spelen mogelijk toch bij de NOS’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

De Olympische Spelen zijn in de toekomst mogelijk toch te zien bij de NOS. Volgens Camiel Eurlings, hoofd communicatie van het Internationaal Olympisch Comité, wil Discovery Communications via sublicenties een deel van de uitzendingen verkopen aan Europese publieke omroepen.

Maandag werd bekend dat Discovery Communications, het moederbedrijf van Eurosport, voor 1,3 miljard euro de Olympische Spelen van 2018, 2020, 2022 en 2024 heeft binnengehaald. ‘Dit is voor de publieke omroepen in Europa dan ook een serieuze dreun’, liet NOS-baas Jan de Jong weten.

“Discovery heeft aangegeven dat het in veel Europese landen tot 'sublicense agreements' wil komen”, liet Eurlings dinsdagmiddag aan de NOS weten. “Dat betekent dat er kansen zat zijn, ook voor de NOS, om een behoorlijk deel van de olympische sporten uit te zenden”, aldus Eurlings.

Volgens Camiel Eurlings gaat het om een groot pakket dat de Europese publieke omroepen kunnen krijgen. “Dat gaat dan niet alleen om samenvattingen, maar ook om live-uitzendingen van sporten die in Nederland belangrijk zijn”, liet hij weten aan de NOS, die nu verslag doen van de Spelen.

De Jong liet gisteren weten dat Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voor het eerst niet heeft gekozen voor een deal met de omroepen met het grootste publiek. “Men kiest onomwonden voor het geld”, zei hij. Volgens Eurlings is het IOC niet gezwicht voor het geld.

“Er is nu ongeveer 10 procent meer betaald dan bij de vorige Olympische Spelen. Dat is een kleine verhoging vergeleken met de verhogingen voor de rechten bij bijvoorbeeld het eredivisievoetbal”, aldus hoofd communicatie van het IOC. Het comité koos voor de digitale ambities van Discovery.

“Daar willen ze veel investeren in digitale media, zoals iPads en iPhones. Discovery wil daarin baanbrekend zijn en dat is iets waar het IOC ook mee aan de slag wil. Daarnaast wil het bedrijf het hele jaar door programma's maken over de Olympische Spelen”, aldus Eurlings.

Eurlings verzekerd dat de Olympische Spelen in ieder geval niet achter de decoder verdwijnen. “We hadden de keiharde voorwaarde dat minimaal 200 uur gratis op televisie moet worden uitgezonden. Dat verandert niet. Ik vind het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen sport kunnen zien.”

Het enigste wat is veranderd volgens Eurlings, is de manier waarop de uitzendrechten zijn verdeeld. “We hebben nu een concurrentieslag gezien. Die hadden we bij het IOC nog niet eerder gehad als het gaat om uitzendrechten, maar bij bijvoorbeeld het voetbal zie je dit al jaren”, zegt Eurlings.