Nieuw systeem voor veiling commerciële radiovergunning

Nieuw systeem voor veiling commerciële radiovergunning

Geschreven door Daniël Schalk

Radioluisteraars kunnen over twee jaar kiezen voor meer commerciële radiozenders met verschillende muziek. Het kabinet wil commerciële radiozenders meer mogelijkheden geven om een radiozender op te zetten die beter afgestemd is op de wensen van hun luisteraars.

Tegenwoordig is het zo dat een commerciële radiovergunning allerlei eisen bevat, zoals verplichte aandacht voor jazz- of oudere muziek. Minister Kamp van Economische Zaken vind deze eisen, die een commerciële radiovergunning bevat, niet meer van deze tijd is.

“De overheid gaat niet meer zeggen wat een zender precies moet uitzenden, of dat jazz, gouwe oude of experimenteel moet zijn”, zegt minister Kamp.  “De overheid bepaalt ook niet wat voor soort Nederlandse kranten er moeten zijn”, vervolgt de minister van Economische Zaken.

Het ministerie van Economische Zaken is verantwoordelijk voor het veilen van de commerciële radiovergunning. In 2003 zijn de vergunningen vergund. Geïnteresseerde radiozenders moesten toen een plan indienen en aangeven voor hoeveel geld ze de licentie wilden bemachtigen.

Kamp heeft nu gekozen voor een ander systeem, de veiling. De hoogste bieder krijgt bij dit nieuwe systeem een vergunning. De bestaande radiozenders, die verder willen met hun zender, moeten ook meedoen met de veiling. Hun oude licentie loopt dan af. De nieuwe licentie geldt dan voor tien jaar.