De magie van het dagboek van Anne Frank

De magie van het dagboek van Anne Frank

Geschreven door Pieter Jongsma

Voor de documentaire 'De magie van het dagboek van Anne Frank' sprak Astrid Joosten met onder anderen Whoopi Goldberg, Stevie Wonder, Dan Brown, Gloria Estefan, Jesse Jackson en Carice van Houten.

Zo verdiept ze zich in de invloed van de verhalen uit het dagboek van het meisje uit Amsterdam, dat over de hele wereld jong en oud inspireert. Dit voorjaar is het zeventig jaar geleden dat Anne Frank in het concentratiekamp Bergen-Belsen overleed.

Haar dagboek wordt nog steeds door miljoenen mensen over de hele wereld gelezen en Het Achterhuis trekt jaarlijks 1,2 miljoen bezoekers. Hoe komt het dat het dagboek van een joods meisje van veertien in zeventig jaar tijd in meer dan zeventig talen is uitgegeven en dat er ruim twintig miljoen exemplaren van zijn verkocht? En hoe kan het dat wereldleiders, popsterren en acteurs de schuilplaats van Anne en haar familie bezoeken als ze in Nederland zijn?

Astrid Joosten: 'We zijn op zoek gegaan naar mensen die ontroerd, geïnspireerd of bevlogen zijn geraakt door Anne's dagboek. In de documentaire 'De magie van Mandela', die ik in 2011 voor de VARA maakte, gaf Nelson Mandela al aan dat hij kracht putte uit het dagboek van Anne Frank toen hij op Robbeneiland gevangen zat. Ik interview nu meer mensen die er troost, hoop, geloof of steun uit putten.'

Zoals zangeres Gloria Estefan, die een relatie legt tussen Anne's dagboek en de vlucht van haar eigen familie van Cuba naar de USA. De Amerikaanse actrice Whoopi Goldberg vertelt over haar Anne-voorstelling en generaal Wesley Clark legt de link tussen het dagboek en zijn eigen NAVO-tijd. Schrijver Dan Brown ('De Da Vinci Code') vergeleek de eerste, door vader Otto Frank 'gecensureerde' versie van het dagboek met de tweede versie. Voor acteur Jeffrey Wright ('The Hunger Games') was zijn bezoek aan Het Achterhuis na lezing van het dagboek een soort 'pelgrimstocht'. Acteur Jeroen Krabbé verbleef met de spelers uit het toneelstuk over Anne na sluitingstijd in Het Achterhuis om er de stilte aan den lijve te ervaren. En Carice van Houten sprak het luisterboek in en geeft aan hoe indringend het dagboek voor haar was.

Naast interviews met deze bekende mensen reist Astrid over de hele wereld en spreekt ze met jongeren uit Amerika, Argentinië, Duitsland en Nederland. Zij vertellen openhartig over hun relatie met het dagboek. Nu oorlogen en dreigende terreuraanslagen de jeugd bezighouden, is deze documentaire actueler dan ooit. Democratieën staan onder druk en jongeren zien Anne Frank en haar dagboek als een teken van hoop, vrede en menselijkheid.

'De magie van het dagboek van Anne Frank' is een coproductie van de VARA en Dutch Angle TV Productions, naar een idee van Bernard Krikke.
De documentaire 'De magie van het dagboek van Anne Frank' is op woensdag 29 april om 20.30 uur te zien bij de VARA op NPO 1.