NOS Teletekst bestaat 35 jaar

NOS Teletekst bestaat 35 jaar

Geschreven door Daniël Schalk

NOS Teletekst bestaat 35 jaar. 35 jaar geleden was NOS Teletekst voor het eerst te zien op televisie. In 1980 werd in de aula van de Vrije Universiteit in Amsterdam Teletekst door wereldkampioen schaken Max Euwe gelanceerd. Om de mogelijkheden van Teletekst te demonstreren speelde de schaker live op Teletekst een partijtje schaken tegen Teletekst-hoofdredacteur Wim Stokla.

Op de dag dat Teletekst werd gelanceerd hadden 2000 mensen een televisietoestel dat geschikt was voor Teletekst. Na een uur ging de eerste uitzending van Teletekst uit de lucht. De tijden van Teletekst zijn het grootste verschil met nu, verteld Teletekst-redacteur Ronald Swart zich.

“In het begin waren de Teletekstwerktijden alleen maar overdag. Als je 's nachts keek, dan zag je dus alleen maar het oude nieuws van overdag.” In de loop van de tijd werd Teletekst dag en nacht bijgehouden. De komst van het internet heeft Swart nooit als een bedreiging voor het medium gezien. “De kracht van Teletekst is wat mij betreft de eenvoud”, laat hij weten. “Op pagina 101 zie je heel snel het belangrijkste nieuws. Ik denk dat daarom zelfs heel veel mensen naar Teletekst kijken via de computer of op hun smartphone.”

Bekijk het NOS Journaal op TVblik.nl/journaal