Ria Bremer keert terug met Vinger aan de Pols

Ria Bremer keert terug met Vinger aan de Pols

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Vanaf 6 januari is Ria Bremer terug op tv met 4 afleveringen van Vinger aan de Pols. Iedere dinsdag om 22.52 uur is er bij AVROTROS op NPO 1 een herinnering te zien aan en een ontmoeting met hoofdpersonen uit Vinger aan de Pols van soms 30 jaar geleden.

Ria Bremer volgde tussen 1980 en 2001 honderden patiënten en hun familie. Ze was aanwezig op belangrijke momenten waarin hoop en wanhoop, verwachting en toekomst hun leven beheerste. In deze nieuwe serie kijken ze samen terug en zien en horen we hoe het verder is gegaan. Artsen vertellen wat er in kennis en kunde over de verschillende onderwerpen is veranderd. Bijvoorbeeld het experiment met de beenmergtransplantatie voor kinderen met een zware vorm van jeugdreuma.

Hun eigen beenmerg werd gezuiverd teruggegeven in de hoop dat daarmee hun immuunsysteem weer hersteld zou zijn. In de hele wereld werd door artsen en wetenschappers het experiment in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht gevolgd. Is het geslaagd? Hoe kijken de artsen terug op die spannende tijd waarin zij beslissingen namen over genezing of niet, leven of dood. Een tijd waarin zij wakker lagen en zich zorgen maakten. En de patiëntjes van toen... Hoe is het verder met hen gegaan?

Ook een terugblik op 'De 100 dagen van Anjo', een aflevering van Vinger aan de Pols in 1984. Ria Bremer volgde maanden lang een gezin waar een nieuwe baby geboren moest worden om de 14 jarige Anjo, die een bijzondere vorm van leukemie had, te redden. Er was beenmerg nodig van een identieke donor. Het zusje van Anjo was niet geschikt en de ouders begrepen dat een nieuwe baby nog hun enige kans was. 25% kans dat het nieuwe broertje of zusje passend zou zijn. Het verhaal van toen en het verhaal van nu met Anjo, haar familie en de artsen die verantwoordelijk waren voor het begeleiden van deze familie en dit bijzondere verhaal. Maar ook antwoord op de vraag of er nu anno 2014 ook een nieuwe baby geboren zou moeten worden om een kind met die vorm van leukemie te genezen.

Verder het dramatische verhaal van het Palestijnse jongetje Hilmi van anderhalf jaar oud, die in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen noodgedwongen tot meisje werd gemaakt. Het was de enige oplossing. Geboren met een open buik waar eigenlijk niets op zijn plaats zat. Na de operatie werd Hilmi, Heleentje genoemd. De artsen van toen zeggen dat ze een zwaar beschadigd kind hebben achtergelaten maar dat ze niets anders konden doen. De hele wereld deed het op deze manier. En nu? Hoe is het met Heleentje? Is ze een meisje gebleven? En wat doen de artsen wanneer er nu zo'n baby wordt binnengebracht?

In Vinger aan de Pols werden in de jaren negentig in een aantal uitzendingen kinderen gevolgd met verschillende vormen van kanker. Er waren dilemma's over of er wel of niet behandeld zou worden. Er waren vragen over de kwaliteit van leven na de zware operaties, bestralingen en chemokuren. Sommige van deze kinderen zijn genezen en nu volwassen. Maar wat zijn de late effecten van alles wat zij hebben meegemaakt. In alle kinderoncologische centra in ons land zijn inmiddels de Late Effecten Poli's. Hier worden ze gecontroleerd en behandeld. Ze zijn genezen maar er zijn nu wel andere problemen. Ze worden geconfronteerd met nieuwe vormen van kanker, aandoeningen aan het hart, de longen en de nieren. Wat hebben de artsen geleerd van die late effecten. Hoe worden kinderen met kanker nu behandeld.

Bekijk Vinger aan de Pols op TVBlik.nl/vinger-aan-de-pols