Nieuwe katholieken staan centraal in themaweek RKK

Nieuwe katholieken staan centraal in themaweek RKK

Geschreven door Pieter Jongsma

De rooms-katholieke omroep RKK besteedt deze week uitgebreid aandacht aan nieuwe katholieken: mensen die op latere leeftijd besluiten katholiek te worden.

De reguliere programma's RKK Katholiek Nederland TV en RKK Kruispunt Radio staan stil bij dit thema en als afsluiting van de week zendt RKK op vrijdagavond de film Qui a envie d'être aimé? uit op Nederland 2.

RKK Katholiek Nederland TV, dinsdag 27 mei om 16.00 uur op Nederland 2.
Vroeger werden ze bekeerlingen genoemd maar nu heten ze nieuwe katholieken, mensen die op latere leeftijd besluiten om katholiek te worden. Elk jaar treden zo'n duizend mannen en vrouwen toe tot de moederkerk. Waarom doen ze dat en wat komt er allemaal bij kijken? In een speciale uitzending van RKK Katholiek Nederland TV interviews met vertegenwoordigers uit die groep. Zoals Thomas en Rosana van Sas uit Halsteren en Carolien Schouten uit Amsterdam. Aan het woord komt ook theoloog Chris 't Mannetje, docent aan de Fontys Hogeschool in Utrecht die onderzoek deed naar dit fenomeen en diverse landen met elkaar vergeleek.

RKK Kruispunt Radio, donderdag 29 mei om 18.00 uur op Radio 5.
In RKK Kruispunt op Radio 5 een portret van een nieuwe katholiek. Waardoor word je geraakt, hoe is het om op latere leeftijd je te verdiepen in geloofszaken en een keuze te maken geheel tegen de tijdsgeest in. Begrijpt je omgeving je en hoe weet je je staande te houden? Voor Alice Kempeneers klopte God heel nadrukkelijk op de deur toen haar schoonvader overleed. "Ik voelde dat ik geholpen werd toen ik op zijn begrafenis iets moest zeggen. Een wonderlijk en troostvol moment..."

Qui a envie d'être aimé? - 'Wie verlangt er niet bemind te worden?', vrijdag 30 mei om 23.00 uur op Nederland 2.
Film over nieuwe katholieken op dag na Hemelvaart.

Anne Giafferi slaagt erin om in deze op het eerste gezicht lichtvoetige film op een boeiende manier religieuze thema's aan te snijden. Ze doet dit zonder een moment de context van de huidige tijdsgeest uit het oog te verliezen, wat het realiteitsgehalte van de film intact houdt en de kijker aan het denken zet over zijn eigen leven. In feite verfilmt ze als bevoorrechte getuige het verhaal van haar echtgenoot Thierry Bizot. Zijn autobiografische bestseller Catholique anonyme vormt de inspiratie voor de film.

De hoofdfiguur Antoine is advocaat, getrouwd en vader van twee kinderen. Hiermee lijkt hij op jonge leeftijd alles al bereikt te hebben in het leven. Vanuit totaal onverwachte hoek wordt zijn kijk op het leven helemaal aan het wankelen gebracht. Met de tegenstrijdige combinatie van nieuwsgierigheid en stevige tegenzin gaat hij in op de uitnodiging van een leerkracht van zijn zoon om twee avonden per week catechese voor volwassenen te volgen. Op een subtiele maar progressieve manier veranderen deze avonden zijn leven.