Gemeenteraadsverkiezingen bij de NOS

Gemeenteraadsverkiezingen bij de NOS

Geschreven door Daniël Schalk

Op 19 maart brengen Nederlanders hun stem uit voor de gemeenteraad. De NOS besteedt ruim aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen, op televisie, op de radio en op internet. Dit jaar is er extra veel aandacht voor de lokale situatie, door een bijzonder debat op dinsdag 18 maart en door een prognose van onderzoeksbureau Ipsos tijdens de uitslagenavond op woensdag 19 maart.

Rond 21.00 uur wordt er al een prognose van de verkiezingsuitslag gegeven, gebaseerd op een enquête door Ipsos. Er wordt een verwachting geschetst van het totaal aantal raadszetels per partij. De NOS werkt bij de verslaggeving rond de gemeenteraadsverkiezingen intensief samen met regionale omroepen door informatie en materiaal uit te wisselen.

•         Dinsdag 18 maart NOS Nederland Kiest: het debat

•         Woensdag 19 maart NOS Nederland Kiest: de uitslagenavond

Veel aandacht voor de verkiezingen

Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS: “Uit onderzoek blijkt dat de belangstelling, de betrokkenheid en wellicht ook de opkomst bij de komende gemeenteraadsverkiezingen lager is dan in het verleden. Voor de NOS is dit een aansporing om juist meer aandacht aan deze verkiezingen te besteden en het belang ervan te duiden. Dit zie je terug in het aantal uitzendingen op radio, televisie en op de website en het vertaalt zich ook in de inzet van financiële middelen: de NOS investeert enkele tonnen meer in de gemeenteraadsverkiezingen ten opzichte van de voorgaande keren. Daar waar minder misschien meer voor de hand ligt. We voelen daar nadrukkelijk een verantwoordelijkheid.

Het is de taak van de NOS om iedere Nederlander informatie aan te reiken die hem of haar helpt bij het maken van keuzes. Belangrijke keuzes, zoals die in het stemhokje.  Wij willen niet alleen maar dat een debat spannend is of gevatte one-liners oplevert.  Wij streven juist naar inhoudelijke meerwaarde. Niet effectbejag maar informatie staat voorop. Dat levert niet altijd de meest gemakkelijke televisie en radio op. Dat klopt. Dat willen we dan ook nadrukkelijk niet.

Wij streven er steeds naar om niet alleen de grootste maar alle relevante partijen aan het woord te laten. En de kijker een zo goed en volledig mogelijk beeld te schetsen. Om zo invulling te geven aan begrippen als pluriformiteit en diversiteit.

Het goede nieuws is dat deze debatten en verkiezingsavonden worden uitgezonden op Nederland 1. Op de grootste zender. Dat onderstreept de ambitie om zo veel mogelijk mensen te bereiken met inhoudelijk relevante programma’s. Eerder deden we dat ook al met het debat op Prinsjesdag om 20:30 uur. Op prime time. Gelukkig blijkt iedere verkiezing weer dat daar een behoorlijk publiek voor is.”

NOS Nederland Kiest: het debat

Dinsdag 18 maart 2014, 20.30 - 22.00 uur (Nederland 1)

De NOS zendt aan de vooravond van de verkiezingen NOS Nederland Kiest: het debatuit. Landelijke en voor het eerst ook lokale politici debatteren met elkaar over thema’s als zorg, veiligheid en werkgelegenheid. In Den Haag zijn landelijke partijleiders te gast.  De centrale presentatie is daar in handen van Rik van de Westelaken, terwijl Dominique van der Heyde het debat leidt. Er wordt geschakeld met Arnhem, Rotterdam en Groningen waar respectievelijk Dionne Stax, Xander van der Wulp en Sebastiaan Meijer het debat met lokale politici leiden.

 NOS Nederland Kiest: de uitslagenavond

Woensdag 19 maart 2014, 20.30 - ±01.00 uur (Nederland 1, Radio 1)

Traditiegetrouw doet de NOS vanuit Hilversum rechtstreeks verslag van de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in NOS Nederland Kiest: de uitslagenavond. Tijdens de uitzending wordt live geschakeld naar de locaties waar de partijen samenkomen en worden de eerste reacties gegeven vanuit het hele land. Ook worden de uitslagen van de online peiling van Ipsos bekendgemaakt. Hiermee kan al vroeg op de avond een eerste prognose van de uitslag worden gegeven, in procenten en in zetelaantallen. Ipsos presenteert ook een actuele Politieke Barometer.

Rob Trip is de centrale presentator, Dominique van der Heyde zorgt voor de politieke duiding en analyse en Herman van der Zandt maakt bij ‘zijn’ touchscreen de uitslagen bekend. Verder volgt Rachid Finge de ontwikkelingen op de sociale media.

Voor het eerst is het gezamenlijke NOS en NTR-programma Nieuwsuur integraal onderdeel van de uitslagenavond. Gedurende de avond schakelt Rob Trip naar Mariëlle Tweebeeke die in café Dudok in Den Haag met politici van verschillende partijen in gesprek gaat over het verloop van de uitslagen.

De NOS doet op Radio 1 verslag van de uitslagenavond. Vanuit een groot aantal plaatsen in Nederland worden reacties gegeven. De presentatie is in handen van Lara Rense en Joost Vullings.

Op de dag na de verkiezingen, woensdag 20 maart, zijn er de gehele ochtend extra lange NOS Journaals van 30 minuten.

‘Nederland Kiest’ op NOS.nl

Het laatste verkiezingsnieuws is uiteraard ook te volgen via NOS.nl. De landelijke partijen en hun campagnes worden op de voet gevolgd en er is aandacht voor lokale onderwerpen met een landelijke uitstraling. Op de site staat een interactieve kaart waarop de huidige politieke verhoudingen in de gemeenten zichtbaar zijn. De informatie op deze kaart is verzameld door de NOS en regionale omroepen. De NOS heeft elke regionale omroep ook een ‘kaart op maat’ ter beschikking gesteld van de eigen regio. De kaart van Nederland is ook te zien in de televisie-uitzending op de uitslagenavond, maar dan met de actuele uitslagen.

Het tv-debat en de uitslagenavond zijn live te volgen via www.nos.nl.