Jessica Villerius duikt in de verhalen achter de krantenkoppen
Bron: BNNVARA / Posh Productions

Jessica Villerius duikt in de verhalen achter de krantenkoppen

Geschreven door Pieter Jongsma

Documentairemaker Jessica Villerius komt met een nieuwe docu serie op NPO3. Voor de serie Verward onderzoekt ze drie jaar lang wat er aan hulp beschikbaar is voor verwarde mensen en waar het eventueel spaak loopt.

De politie signaleert de afgelopen jaren een grote toename in incidenten rondom verwarde personen, het afgelopen jaar steeg het aantal meldingen naar bijna 142.000. Het arrestatieteam rukte in 2023 maar liefst 199 keer uit voor een zogeheten E33 melding, wat inhoudt dat er sprake is van een verward persoon die een gevaar voor zichzelf of voor anderen is, terwijl dit in 2020 nog 83 keer het geval was, een stijging van 140%.

Ook de GGZ, crisisdiensten en ziekenhuizen zien een sterke toename van incidenten met verwarde personen, terwijl ze de mogelijkheden voor hulp zien afnemen. Dit jaar is het tien jaar geleden dat Nederland werd opgeschrikt door de bizarre moord op voormalig minister van Volksgezondheid, Els Borst. De dader bleek een ernstig verwarde man, die pas een jaar later in het vizier kwam, toen hij ook zijn eigen zus doodde.

‘Verward’ is vanaf dinsdag 2 april om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.